Ajankohtaista

Talvi on ottanut tiukan otteen jo näinkin varhaisessa vaiheessa, ja niin kuin luonnossa ja samalla metsästyksessä on tapana, kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Sunnuntaina oltiin yhteishirvijahdissa  kaikkien kolmen ryhmän kesken.  Maijalantien, Pahamäentien, pikatien ja Järvitien väliseltä alueelta  löytyi kuuden koiran voimin yksi  hirvi, joten  mitään ylitiheää kantaa ei ainakaan tunnu olevan. Sitkeän päivän päätteeksi tuo yksi hirvi (yksinäinen vasa) kuitenkin saatiin, ja kyllähän saalis aina nostaa tunnelmaa, ja jahtipäivä oli onnistunut!

Hirvijahdin tilanne on tällä hetkellä se että  saaliiksi on saatu 23 aikuista ja 26 vasaa. Kymmenen lupaa on käyttämättä, ja jokaisella ryhmällä lupia on yhä jäljellä.  Minkäänlaista tarvetta  yrittää saada lupamäärä täyteen ei ole, varsinkin kun  jäävääkin kantaa saisi jahdin jälkeen vielä olla.  Vaikka lupa-aikaa onkin jäljellä tammikuun puoliväliin,  niin sinne asti ei jahtia tarvitse ehdoin tahdoin venyttää.

Ilvesjahdit on näillä näkymin jahdattu pitkälle tulevaisuuteen vaikka kanta voimakkaalta ja kasvavalta tuntuukin. Oheisesta kuvastakin löytynee ainakin kolme ilvestä, ja taisipa tuossa pentueessa olla peräti kolme pentua.
Ja syy ilvesjahtien peruuntumiseen on siis siinä että luonnonsuojeluväki on valittanut pyyntiluvista hallinto-oikeuteen joka on asettanut luvat toimeenpanokieltoon. Näin on käynyt myös tälle meidän yhteisluvan saamalle luvalle. 

Peuroille pakkaset teettävät ainakin sen että eläimet hakeutuvat yhä taajemmin ruokintojen äärelle ja samalla kerääntyvät isommiksi laumoiksi. Jahdin tilanne on sellainen että 120 pyyntiluvasta on käytetty reilu kolmannes eli 46,5 lupaa. Sarkaa siis riittää kynnettäväksi! Toki lupamäärä on niin suuri ettei sitä alun alkaenkaan ole ajateltu ammuttavan ns. täyteen. Mutta katsotaan kuinka jahti etenee ja kaatoprosentti nousee.  Kelit tosiaan ovat monella tavalla hankalat, mutta on tässä kyllä vielä reilusti aikaakin.

Hyvä on myös  muistaa jahtien keskellä että  metsästäjä ei vain metsästä, vaan myös huolehtii riistan hyvinvoinnista. Varsinkin paukkupakkasilla, joita nytkin on jo koettu, ravinnon saanti on eläimille tärkeää. Samalla on tosin syytä huomioida että hirvieläinten ruokinnat sijoitetaan riittävän kauas teistä, jotta peurojen ja kauriiden säännöllinen kulku kaurakasalle ei käy teiden yli. 


Tärkeää koiratietoa: Vaikka seuralla on vuokramaita myös valtatie 8:n itäpuolella, ei sinne kuitenkaan ole mitään asiaa! Ahlströmin kanssa on sopimus siitä että me metsästämme ja koulutamme koiria tällä puolella ja he tien itäpuolella. Tie on raja.
Mikäli koirasi menee kasitien itäpuolelle, siitä on AINA ilmoitettava heidän yhteyshenkilölleen Antti Tuomiselle lähettämällä whatsapp-viesti tai tekstiviesti numeroon 050 5895 718.  Viestissä tulee kertoa että kyseessä on koiran koulutus, paikka jossa koira on mennyt tien yli, ja ilmoittajan nimi. Jos on jahtitilanne, pitää soittaa.
Ja ilmoitus pitää tehdä heti kun koira on ylittänyt tien, eikä sitä voi mennä haeskelemaan jos ei ole ilmoittanut. Seuran hirvi- ja peurajahtikokouksen päätöksiä:
Lupien jako, hirvet:
1 ryhmä  10+11 joista 1+1 mo.
2 ryhmä 10+11 joista 1+1 mo, 1 aik.myyntiin.
3 ryhmä  10+8  joista 1+1 mo, 2 aik myyntiin.

Peurat:
1 ryhmä  36 vhp, 3 kp
2 ryhmä 35 vhp, 3 kp
3 ryhmä 30 vhp, 3 kp
4 vhp-lupaa varataan Erähertat-leiriä varten.
Loput 15 vhp-lupaa jää jakamatta ja ne jaetaan myöhemmin mikäli on tarvetta.
1 kp-lupa jää myös jakamatta. 

Jahtipäälliköt:
Pääjahtipäällikkö T.Savunen, varalla M. Merimaa

1 ryhmä, A. Forsman
2 ryhmä T. Savunen
3 ryhmä T. Honkanen


Yhteisjahdit ja vieraat:
Jokainen ryhmä järjestää yhteishirvijahdin. Myös muut yhteisjahdit ovat mahdollisia ja myös toivottavia.
Hirvieläinjahteihin voidaan ottaa vieraita, tällöin vieras maksaa vieraskorttimaksun 50€.  Seuran kutsumilta vierailta, koiranohjaajilta ja aseettomilta vierailta ei peritä maksua.